Select Page

”Vi svarta måste få se oss själva, i alla våra nyanser”

Josette Bushell-Mingo är teaterledaren från östra London som startade National Black theatre of Sweden.

Det är knappast första gången Josette Bushell-Mingo tar emot pris. Hon har redan en gedigen karriär i Storbritannien bakom sig, där hon belönats med alltifrån en nominering till det anrika Laurence Olivier-priset till att motta Brittiska imperieorden ur drottning Elisabeths hand. Sedan flytten till Sverige har även priserna här hopat sig – i fjol var hon en av Ganneviksstipendiaterna.

Bushell-Mingo berättar om en livsomvälvande resa till USA hon gjorde i samband med den bejublade uppsättningen av “En druva i solen”, som sattes upp i hennes regi för första gången i Skandinavien. Produktionen  besökte det då nyöppnade Smithsonian national museum of African American history and culture. Och i entrén kan man läsa raderna ur Maya Angelous klassiska dikt “Still i rise”; 

“Bringing the gifts that my ancestors gav/ I am the dream and the hope of the slave.”

De raderna har hon burit med sig i sitt arbete.

Read the Expressen article here